Az első olyan filmes poszt, amikor sci-fiben látható színes ablakbetétekről van szó .
A(z) SGA csillagkapus kavarás-keveréseinek egyik fő színhelye egy több 10.000 évvel ezelőtt épült hightech komplexum, amelyet a rejtélyes "ősök" építettek.
 
Spoilerezésből legyen ennyi elég, koncentráljunk a témára:
azt nem állítom, hogy az ablakok üvegből lennének (hisz a zistentuggya miféle anyagokat használtak ebben az ős-fjúcsör világban), de kétségtelen, hogy lépten-nyomon színes ablak- és ajtóbetétekbe botlunk..még az állomás egynémely szisszenősen felhúzódó ajtajában is..nem is beszélve a főhangárról, ahol maga a csillagkapu áll.
 
A mögötte tornyosuló fő-látványelem mintavilágát tekintve erős lenyúlásokat tartalmaz a nagy amerikai art-deco atyaúristen, Frank Lloyd Wright ablakaiból...be is teszek ide egy művét összehasonlításképp'.
 
Amikor először találkoztam a munkáival, már akkor volt egy olyan érzésem, hogy az öreg mintha váteszileg ELEVE a jövőbe álmodta volna bele ablakterveit.
(persze később már olvastam róla, hogy 1932-ben konkrétan írt egy  The Disappearing City című könyvet, amelyben kifejtette az általa elképzelt jövőbeli város koncepcióját)
Maszkulin, geometrikus elemekkel zsúfolt, de mégis letisztult... üvegelemei szervesen kapcsolódnak a térhez, annak nem élesen különálló részei.
 
Azért tudtak valamit ezek az "ősök" ...