Meg-ke-rül-he-tet-len.

(..és persze elnézést kérek a rajongóktól, hogy nem foglalkoztam vele korábban)

Nem mellékes természetesen, hogy Roxfort ablakai rogyásig vannak pakolva viktoriánus ólomüvegekkel, de igazából (eleddig) 2 jelenetet emelnék ki.

Az egyik Hápé - tinik fantáziáiban valószínűleg vissza-vissza térő - jelenete a prefektusi fürdőben, ami kulcsfontosságú a cselekmény szempontjából. A regényben (A tűz serlege) nem ólomüveg ablak díszíti a fürdőt, hanem egy aranykeretes, sellőt ábrázoló fetmény, de úgy tűnik a film látványtervezőinek sikerült átverniük egy brilliáns ötletet: ha ebben a világban mozognak a képekre festett figurák, miért ne mozoghatna az ólomüvegből kirakott hableány is? Nemcsak a figura (keze, haja, uszonya) mozog, hanem a háttreként szolgáló vízhullámok is..a kérdés már csak az, vajon mennyire lehet zavaró egy olyan fürdőben tisztálkodni, ahol egy izgő-mozgó sellőlány figyel :)

A másik Weasley-ék Odú-nak nevezett, vidéki romantikát idéző háza...és azok ablakai.

Feltételezésem szerint a minták kialakításában (is) az kapta a fő irányelvet, hogy szinte minden családtag szpészkadett és igazi egyéniség. Mugli-tárgy fetisiszta papa, másokat halálba szivató ikrek stb.... az ablakok mintáiból kitűnik, hogy a házat egy kissé kaotikus életvitelű, de szerethetően sokszínű, néhol a rendezttségre törekvő család lakja.

Töréstesztet is látunk a filmben: Ron baglya, Pulipinty levélkézbesítés közbeni kótyagos landolása sem képes berepeszteni az egyik ilyen ablakot :)