A japán katasztrófa következményeiről szóló hírek sajnos nemhogy elsimulnának, még egyre borzasztóbb, és riasztóbb utóéletről számolnak be folyamatosan.
Jelenleg is szennyezett víz kerül a tengerbe, onnan meg istentuggya hová...

Ma olvastam a következőket:
"A szivárgás tegnap lelassult, miután 1500 liter folyékony üveget (vízüveg, nátrium-szilikát) és szilárdító anyagot fecskendeztünk be (a kábelalagút falán keletkezett résbe és az alatta lévő fal repedéseibe)" – közölte a Tepco szóvivője. A mérnökök korábban fűrészporral, újságpapír-őrleménnyel és betonnal is próbálkoztak a rések betömésére." - írja az Index.

De mi is az a folyékony üveg?
Vízüvegnek is hívják, de a hivatalos neve E550 vagy nátrium-szilikát.
Egy nagyon széles körben használt vegyület, melyet elsősorban cementben, tűzálló anyagok gyártása során, textil- és fafeldolgozás során, valamint élelmiszer ipari adalékanyagként alkalmaznak,
de fémek javítására is alkalmazható.

Bevett gyakorlat, hogy egy belsőégésű motor kipufogórendszerében bekövetkezett repedéseket nátrium-szilikáttal, vagy rokon vegyületével, magnézium-szilikáttal javítják, ugyanis vízben oldva könnyen felvihető a sérült részre, majd az erős hő hatására a víz elpárolog belőle, így egy üvegszerű, tartós bevonatot képez a sérült részen. Ugyanezen elv alapján gyakran alkalmazzák igen meleg környezetben lévő fémfelületek javítására is.


Hőálló beton készítésére is alkalmazzák, mert a cementhez adagolva nagy mértékben megnöveli annak hőtűrő képességét. Ezen kívül ragasztóanyagok széles köréhez adagolható, ezáltal a ragasztási felületek jobban ellenállnak a hőnek. Hátránya, hogy néhány év elteltével, kiváltképp a nagy igénybevételnek kitett felületeken összetöredezik, ezáltal a ragasztás elengedhet.


Beton felületek, stukkók, berakások készítésénél nátrium-szilikátot alkalmazva meggátolható a víz beszivárgása. Festékként is felvihető, ekkor vízzáró réteget képez, mert elzárja a felület pórusait. Ezen kívül tűzálló, tűzkésleltető tulajdonságokkal is rendelkezik, mert meleg hatására víz szabadul fel belőle, így hűtve a felületet.

Víztisztító berendezésekben alkalmazva megköti a nagyobb, vízben lebegő molekulákat.


Következzen ma a japán üvegművészetet bemutató sorozatom utolsó része, és a magam részéről sok erőt, kitartást kívánok nekik az újjáépítéshez.


Előző három poszt a témában itt, itt és itt.

 

Zenemeg:

Fink - See It All (Emika Remix) by Ninja Tune


Sugie Satoshi:


Sumi Tadashi:


Suzuki Joy Y.:


Suzuki Yoji Chiba:


Tachibana Etsuko:


Takahashi Makiko:


Takami Toshio:


Takanashi Ryoko:


Takemasa Takeo:


Takenaga Kazushige:


Takeuchi Ko:


Tanoue Emiko:


Tokoro Shiho:


Tonoki Kumiko:


Toyooka Nobuyasu:


Tsuchihashi Takahiro:


Tsuchiya Akira:


Tsukada Midori:


Ueshima Aiko:


Urayama Shizu:


Uzawa Fumiaki:


Wakako Masaomi:


Yagi Yoko:


Yahagi Risako:


Yamada Riki:


Yamaguchi Naomi:


Yamamoto Koichiro:


Yamano Hiroshi:


Tamanokuchi Tohru:


Yasuda Naoki:


Yonehara Shinji:


Yoshimoto Yumiko:


Forrás innen, innen, innen és innen.