Az Év Orvosa pályázat kiírója felkérte a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tárgytervező szakos hallgatóit, hogy — egy pályázat keretén belül — vegyenek részt az Év Orvosa pályázat nyerteseinek járó Astellas Díj megtervezésében.

Az érintett hallgatók szabadon választott tárgyként vehették fel a projekt formájában megvalósuló, a 2010-2011-es tanév tanmenetében szereplő díjtervezési pályázatot, ezzel kiváltva egy tervezési feladatukat. A művek kidolgozása szakoktató mesterek irányításával folyt.

Íme a pályaművek, alkotóik megjegyzéseivel:

Udvari Anikó

Az orvosok azért dolgoznak, hogy pácienseik egészséges emberként élhessenek. Ehhez nagy szükség van az orvos és beteg közti jó kommunikációra és kapcsolatra. A gömb a teljesség, egészség szimbólumaként ismert. Ennek a gömbformákból kialakított héjszerkezetnek a kisebbik elemét egy másik héj foglalja körbe, mintegy védelmezi azt. Viszonyuk az összekapcsolódás, szétválás, megmutatás és elrejtés között váltakozik. A metszetek által a gömbök külső és belső felülete egyaránt láthatóvá vált, ritmikusan váltakozik.

Göncz Izabella
Tervezett díjam fő motívuma a DNS spirál, e köré a spirál köré épül mondanivalója is. A DNS jelképezi magát az embert, lehet egyben orvos és beteg, utal a kapcsolatra közöttük, mely minden embert összeköt és egyedivé tesz. A jó orvos minden beteget önálló emberként kezel, mint ahogy minden DNS más és más, egyedi. Tárgyam letisztult körvonala, hűvös eleganciája magába foglalja ezt az összekötő jelképet.

Virág Hajnalka
Az optikai üveg tisztasága az orvosi sterilitást, az orvostudományt fejezi ki. A benne levő neodin színű castingolt, buborékos forma pedig az életre utal. Ahogy a merev, tiszta üveg körülöleli a kicsi, színes üveget, mintha biztonságot nyújtana a benne levő formának. A négyzetes forma egyfajta egységet jelez, miként az orvostudomány és az élet védelme összefonódik. A kimozduló téglatest az orvoslás folyamatos változását mutatja meg, mivel ez a tudományág állandó fejlődésben van, újabb és újabb módokat fedeznek fel az egyes betegségek gyógyítására.

Horvát Ákos
„El kell fogadnunk a véges csalódást, de soha nem szabad elvesztenünk a végtelen reményt.”
Martin Luther King

Úgy vélem a remény az egyik legfontosabb dolog az emberek életében s működésünkben.
... igyekeztem egy tárgyat alkotni, amely megkísérli leképezni, ha úgy tetszik, háromdimenziós metaforaként bemutatni ezt az összetett fogalmat. Egyszerű módon mutat rá tárgyam a remény erejére: Ék ként hatol fényesen, tisztán és elsöprő erővel a sötét és szennyezett gonosz szilárd tömbjébe.

Skriba Melinda
A két forma között egy üvegcső helyezkedik el. Az összeillő ellipszoid forma az óvó kezet szimbolizálja az orvos-beteg kapcsolatban. Anyaguk máztalan porcelán. Belül az üveg csillog kontrasztban a matt felülettel. Az üveg, a védendő élet gondolatát fogalmazza meg.

Varga Gyöngyvér
Az egészségi állapotunkat, több tényező egymásra rétegződése határozza meg. Az anamnézis során – amikor is a beteg visszaemlékezik a betegség kezdetére – elengedhetetlennek tartom, hogy az adott orvos ne csak egy beteg testrészre koncentráljon, hanem páciense egész emberi mivoltát képes legyen átlátni, figyelembe venni. A betegség gyógyításához, a szervezet kóros működésének felismeréséhez vezető út tisztán látását síküvegből való építkezéssel prezentáltam. A kockába zárt gömb, amely hártyaszerű körökből épül fel, a belső optikai játéknak köszönhetően különböző nézetekből más-más képet mutat.

Orvosként praktizáló látogatóink jogosultak szavazni arra itt, hogy a beérkezett pályaművek közül melyik legyen az idei Astellas Díj.

Te melyikre szavaznál?