Cím:
Wellcome Trust
Gibbs Épület
215 Euston Road
London NW1 2BE
 
Itt látható Thomas Heatherwick nyolc emelet magas, lenyűgöző irodaházi installációja.
A "szobor" címe Bleigiessen, ami a német Bleigießen szóból származik, és ami ólomöntést jelent... és ezzel meg is érkeztünk a folyamathoz, aminek a végén ez a kész valami van:
Heatherwick stúdiója az ólomöntés végeredményeként kialakuló formákból indult ki: több, mint 400 ilyen kis mütyürt gyártottak, és azok közül választottak ki végül egy ötcentis mintadarabot, amit aztán jól felnagyítottak.
 
Pár szó az ólomöntésről, ha valaki nem tudná mi az: jellemzően Közép-Európai szokás volt (de Skandinávia és az arab világ népei is alkalmazták), és már egy 1584-es boszorkányperben olvashatunk róla.
Valamilyen könnyen megolvasztható vagy eleve folyékony anyagot hideg vízbe öntöttek, ahol az megszilárdult. Alakjából következtetéseket vontak le, elsősorban a betegség okára nézve. Az eljárásnak gyógyító erőt tulajdonítottak. Az öntést bárki végezhette, aki ismerte a módját, a Dunántúlon azonban ún. gyógyító specialistákhoz, az öntőasszonyokhoz vitték a betegeket. Többféle betegség ellen alkalmazták, de szemmelverés, rontás elhárítására, és szerelmi jóslásra is használták (nálunk még ma is élő szilveszteri szokás(!).
 
Szóval...vették ezt az organikus alakot, jól bedigitalizálták 3D-ben, majd egy függőleges acéldrót-rendszerre áttervezve üveggömbökből hozták azt létre.
Számmániások kedvéért: az installáció 30 m magas, körülbelül 142.000 darab üveggolyó alkotja (melynek súlya 12 tonna), a teljes súly pedig 14 tonna.
 
További csavar a történetben, hogy minden egyes üveg egy speciális, dichroic réteget is kapott, amitől színjátszósan ragyogó, szinte "élővé" vált.
(az alakról, és a homályos pikkelyszivárványosságról nekem még eszembe jutnak a hatalmas menekülő harajok is)

Maga a megbízó, a Wellcome Trust egyébként egy magán-kutatóintézet, így az elkészült mű  "szervesen" (muhaha) kapcsolódik a szervezet profiljához.
 
Hihetetlen nyugalmat áraszt ez a hatalmas, organikus(?) pixeldíva, ahogy betölti ezt a mérhetetlenül rideg irodai átriumot... olyan, mint egy fogságba ejtett földszellem...
...de még érdekesebb az alkotás inspirációs folyamata, amelyben a múltat és jövőt összemosták.
 
A Bleigiessen-t minden hónap utolsó péntekén (du. 2 órától), előzetes megbeszélés alapján lehet csak megtekinteni közelebbről.
Előjegyzés Elayne Hodgson-nál az e.hodgson@wellcome.ac.uk mailcímen vagy a 020 7611 8888-as telefonszámon lehet.