Gyünmán, kúszik be lassan a hideg... vége a kint, mezténláb molyolásnak, sütkérezésnek... és bár napközben még érezhető valami a nyár melegéből, a poloskák, méhecskék kóválygó repülése már mutatja: jön a tél.

Én kérek elnézést a mondat utolsó szavaiért, de az van, hogy úgy várom a telet, mint üveges tót a hanyattesést.

...de hogy már most tudjatok hangolódni egy-egy kellemes téli relax-programból, ajánlanék egy tutit - és némileg a legutóbbi poszt inspirált - : nagy kupola, szép fények, plusz valódi ellazulás: ez a Rudas gyógyfürdő.

Már a nyitvatartásból láthatjuk, hogy itt valami régivágású dologról lesz szó: hétfőn, szerdán, csütörtökön és pénteken nyitva 06:00 órától 20:00 óráig, ekkor CSAK férfiaknak, kedden 06:00 órától 20:00 óráig nyitva CSAK nőknek.

A jegy kifizetése után kapsz egy kis köténykét, ami kb. combközépig ér elől, hátul viszont totál nyitott... nekem bejön ez a szemérmes meztelenkedés, segít az ellazulásban (persze nem kötelező, úgyhogy ha szégyenlős vagy, nyugodtan viselheted a fürdőnadrágodat is).

Történelmét tekintve: a kutatások megállapították, hogy itt már a török idõk elõtt is fürdõ állt - ám igen egyszerű kivitelben – amit a kalocsai érsek, de leginkább Buda város tulajdonolt. Nagyobb arányú fejlődése azonban csak a török hódoltság alatt indult meg.

A köztudatban sokáig úgy tartották, hogy 1556-ban Szokoli Musztafa indította meg az építkezést. A legvalószínűbb azonban, hogy Ali, a korábbi budai pasa, 1556-ban kezdeményezte a fürdő kisebb arányú javítgatását, amit Mohamed folytatott, majd a még mindíg rossz állapotban levő fürdőt Szokoli Musztafa csodálatos, keleti ízlésvilággal újjávarázsolta.

A fürdõ vízellátásának alapját a század első harmadáig a természetes források jelentették. Az 1930-as években tértek át a fúrt kutakból történő víznyerésre. Közelében 21(!) melegvizű forrás van, közülük a legnagyobbak: Árpád I. II. II. (42 C°), Beatrix (39 C°), Mátyás (42-43 C°), Hygieia és Diana (35 C°), Gül Baba (42 C°), Török (42 C°), Kossuth (41 C°), Kara Musztafa (42,8 C°), Rákóczi (41,8 C°). A források közül a török kori gőzfürdőt, a Kossuth, a Kara Musztafa-, a Rákóczi- és a Török forrás táplálja.

A Rudas hévízcsoportja a közepesen radioaktív, nátriumot és kalciumot tartalmazó, kalcium-, magnézium- hidrokarbonátos, szulfátos és kloridos ásványvizek közé sorolható, fluorid tartama is jelentős. A gyógyvíz kiválóan alkalmas az izületek degeneratív betegségeinek, idült- és félheveny izületi gyulladások, porckorongsérv, idegzsábák, csontrendszer mészhiányos állapotának gyógyítására. Ivókúra formájában bélrendszer, epeutak, légzőszervek idült, hurutos betegségeinél vált be e gyógyvíz, de idegnyugtató és vérképzés serkentő hatása is elismert.

Jelenlegi állapotában a gőzfürdő középpontjában nyolcszögű, több lépcsős medence van, amely fölött a kupolát a medence sarkain álló, összesen nyolc oszlopon nyugvó csúcsíves hevederek tartják; a gőzfürdőben ezen túlmenően öt különböző hőmérsékletű medence, forró lég- és gőzkamrák, valamint rádiumos kádfürdők vannak. A kupola teret – ugyancsak nyolcszögben futó folyosó veszi körül. A sarkokban gazdagon tagolt sztalaktit-boltozatok vannak. A kupolát több sorban elhelyezkedő, kis nyolcszög keresztmetszetű felülvilágító nyílások törik át. A kupola alatt lebegni a bársonyos vízben, miközben feletted egy nagycsillagú "égbolt" ragyog - na, ha más nem, ez biztos kisimítja az összes, meetingeken meg projektekben képződött ráncot az arcodon (meg az agyadban is).

Én kb. egy hónapban egyszer megyek el, ha lehet, inkább a koraraggeli órákban, és hogy a különböző hőmérsékletű medencék adekvát sorrendje mi, arról mindenki máshogy dönt, de a következő, autentikus kört érdemes végigjárni: a fürdést megelőző zuhanyozást követően lazuljunk el kissé a központi, 36°C-os medencében; miután kellően elkényelmesedtünk, a 28°C-os medencével való rövid ismerkedést követően kényelmes tempóban keressük fel a 30°C-os, a 33°C-os és rövid időre a 42°C-os sarokfürdőt. Ezután: nedves gőzkamra, hátsó 16°C-os víz, 42°C-os, 28°C-os (ha van még időnk: ismét gőz, 16°C, 42°C, 28°C). Végül tetszés szerint töltsük maradék időnket a központi medencében, vagy ha szükségünk van frissességünk megőrzésére, a 28°C-os illetve 30°C-os vízben. A fürdőzést rövid zuhannyal és 10-15 perc heverészéssel zárhatjuk (külön erre a célra 2 nagyobb termet is találunk).

Akár a fürdőzés után , vagy egyébként bármikori fogyasztásra nagyon ajánlom a fürdő mellett nem messze található ivócsarnokot.

(kicsit nehezen található meg, hiszen ez már pontosabban az Erzsébet-híd alatt van)

Kőretró csarnokában a Hungária, az Attila és a Juventus források vize fogyasztható ivókúra keretein belül (asszem 50 Ft/korsó), életem egyik kellemesen szürreális élménye, ahogy ott állok egy nagy söröskriglivel a kezemben, és iszom a meleg forrásvizet, miközben odakinn szakad a hó. (sokan járnak oda egyébként kis kannákkal és viszik haza egy kis otthoni ivókúrához).

Nyitvatartás: H-Sze-P 11-18 óra, K-Cs 7-14 óra
 
Ja,és még valami: tök jó kezdeményezés, hogy az egyes fürdőkben  már jó ideje - így a Rudasban is -  Cinetrip-et tartanak.
Zenés, látványfényes, fürdőruhás speciál-dizsi.. a következő a Gellértben lesz, november 07.-én.