Hány robottal élsz egy háztartásban?
(ez nem egy 23. századi szociológiai kutatás kérdése)
ja...hogy a (Zsanetth-es th-és) robotthgépeket is bele kell számolni? Abszolút!
 
...és még annál is többel, ui. ha a teljes definíciót nézzük: a robot az egy virtuális vagy elektro-mechanikus, mesterséges agent (tehát a számítógépedben is csak úgy hemzsegnek a robotok :)
 
Mai poszt (végén videókkal súlyosbított) természetesen a teljesség igénye nélkül tekinti át a robot-evolúció mintegy 2000 éves intervallumát, és egy érdekes összefüggésre is fény derül - az okra, amiért ezen a blogon helyet kaphatott a téma.
Az i.sz. első században élt Heron (matematikus) már több mint 100-féle olyan szerkezetet talált fel, amelyek bizonyos mozdulatsorokat, tevékenységeket emberi beavatkozás nélkül (vagy azt helyettesítve) képesek voltak végrehajtani.
A következő említésre méltó találmány a gyönyörűségesen hosszúnevű Abū al-'Iz Ibn Ismā'īl ibn al-Razāz al-Jazarī-nak köszönhető, aki 1206-ban létrehozott egy, már programozható zeneszerkezetet...
majd 1495 körül Leonardo Da Vinci rukkolt elő Mechanikus lovagjával.
 
..és hogy a világ másik szeglete is beszálljon a témába, 1800 körül Hisashige Tanaka létrehozta az első mechanikus játékokat, amelyek illedelmesen teát szervíroztak, festettek és tüzesnyilaztak (érdekes 3-as funkció).
 
A robot szót egyébként Karel Čapek cseh író használta először 1921-es R.U.R. (Rossum Universal Robots) c. darabjában (maga Čapek egyébként testvérének tulajdonítja a szó kitalálását)... a modern sztoriban már megjelenik a később pl. Philip K. Dick(Blade runner) vagy Asimov (I, robot) által is feldolgozott téma: olyan androidok a szereplői, amelyek olyanok, mintha emberek lennének 
 
Következő mérföldkövünk az Unimate névre hallgató első ipari robot, amelyet 1961-ben állt munkába New Jersey-ben a General Motors egyik gyártósorán. 
Feltalálói George Devol és Joseph Engelberger, akik később együtt indították el a világ első robotgyártó vállalatát.
Az eredeti Unimate tulajdonképpen egy egyszerű, számítógép-vezérelt robotkar volt...
 
...és tulajdonképpen ez a vonal  - mármint a robotkar fejlődése húzta magával az iparág összes többi elemét. A mai, modern verziókat már elég nagyfokú mozgási szabadság jellemez, és ez a sokpontos programozhatóság tette hasznossá őket az autógyártó, űrhajózási és sok egyéb mechanikus, de nagy pontosságot igénylő, és veszélyes munkaterületen.
 
Mert mi az, amit egy robot jobban tud, mit egy ember? Bizonyos munkafolyamatokat az embereknél nagyobb termelékenységgel, pontossággal vagy kitartással tudnak végezni; másrészt ott vannak, ahol piszkos, veszélyes vagy unalmas munkákat kell végezni, vagyis amiket az emberek nemkívánatosnak találnak, így egyelőre az olcsóbb, szériában gyártott árucikkeket és egyéb elektronikai cikkeket gyártó vállalatok lettek a robotok legnagyobb foglalkoztatói.
A hétköznapi felhasználás mellett.
Az emberiség fejlettebb szeglete ui. már ma egy sor területen szívesen bízza a piszkos vagy unalmas munkát robotokra (a mosogatógéptől a gyümölcs-centrifugáig), tehát általánosságban van egy pozitív attitűd az erre a területre fókuszáló kutatások irányában (nem is beszélve a különböző orvosi célú szerkezeteket tekintve).
 
Meg összetett para is van.
...amelyek egyrészt a robotok nem biztonságos, esetleges ugrásszerű fejlődési útjára vonatkozik (amit csak tetéz, hogy a fegyverkezési versenybe már jó korán bevonták a robotpilótaságot), melynek eredményeként esetlegesen a robot legyőzheti az EMBERT (lásd Mátrix-trilógia, Battlestar Galactica, Terminátor saga vagy éppen a Dűne-sorozat)... másrészt létük, fejlődésük táplálja azokat a félelmeket, amelyek eredményeként sok-sok ember veszítheti el munkahelyét.
(az ipari robotok használatára vonatkozóan már ma is van egy sor biztonsági előírás: nehéz, erőteljes indítókarjaik például sok helyen biztonsági kerítésen belül, az emberi munkásoktól elkülönítetten működnek).
 
A robotok egyelőre jóindulatúak, homályos-eszűek (vagyis annyira okosak, amennyire mi szeretnénk) (és a humanoidok ügyetlenek)... a kérdés, meddig marad ez így.
 
 
Megvizsgálva a ma legfejlettebb robotokat bemutató demonstrációkat, érdekes összefüggésre lettem figyelmes: szinte mindegyik prezentációnak része egy olyan mozdulatsor bemutatása, amihez üvegre van szükség.
Robot sört csapol (teát készít) üvegpohárba...

Robot karjával üvegpoharak közt szlalomozik...

Robot üvegfelületen mászik...

Robot üvegpoharat tart...

Robot hatalmas üvegtáblákat pakolgat...

Robot érintőképernyőn vezérel...

Olyan, mintha az üveggel való bánás lenne az első fontos garancia arra nézve, hogy általunk gyártott robot biztonságos.
 
És persze hogy a zene is jelen legyen, a mai napig szerintem legcoolabb robotos klip (Björk: All is full of love):
 

Forrás innen.