Esküszöm, hogy most sütöm el előszörésutoljára a jég-üveg hasonlatot... de úgyis mingyán vége a télnek, ez a mai hóförgeteg már biztos csak egy utolsó bepróbálkozás... úgyhogy talán most az egyszer kibírjuk.
Hogy az üveg olyan-e, mint a jég, avagy a jég olyan, mint az üveg - mármint látványra -, hamvába hótt kérdés: persze, hogy az üveg próbál valami olyat alkotni, amit a természet csak úgy... félkézzel megcsinál...
Ja? Hogy ezt azért lehet még tovább ragozni? Yes. Erre jó példa a Jukkasjärviban (Svédország) felhúzott Icehotel.
 
A sztori tündérmesébe illő: az Északi-Sarkkörtől 200 km-re fekvő falvacska  lakói élték csendes hétköznapjaikat, csak időnként tévedt arra pár elvetemült turista, aki az éjféli Napot vagy sarki fényt szerette volna csodálni... és miután ezek a svédek összedugták a fejüket, és rájöttek, hogy miért ne hozhatnának létre valami egyedit, abból, amilyük van (és mennyi tanulnivalónk lenne nekünk is ebben, mármint a hozott anyagból gazdálkodást) : hideg, meg víz.
 
Először a 90-es évek elején volt jegeskedős hepening: 1990-ben, egy francia művészt, Jannot Deritet kérték fel, aki a japán jégművészek munkája által megihletve egy  különlegesen jégkunyhót (igloo-t) hozott létre a fagyott Torne River vizéből. A 60 négyzetméteres Artic Hall sok kíváncsi látogatót vonzott a területre... ezek közül páran ott töltötték az éccakát mindenféle rénszarvas-bőrökbe és bundákba bugyolálva, majd másnap reggel - az élménytől katapultálva - áradoztak a különleges élményről, amiben részük volt... és hamarosan jött is a hotel ötlete.
 
A lakosztályok enteriőrjeit minden évben más-más dizájnerek csapata találja ki, ami egyfelől abból fakad, hogy tavasszal, az olvadás idején ezeket mind visszatolják a folyóba...másrészről minden évben új lehetőséget kap a hotel a megújulásra...az új dizájner-csapat pedig a kreatívkodásra.
 
A hotelhez kápolna (házasságot is lehet ott kötni) és bár is tartozik.
 
Szóval...kinézek az ablakon...a szomszédos háztetők fehér paplanba burkolóztak... zoknis lábamon érzem, hogy valahol behúz a hideg...
 
...elképzelhető lenne, hogy most vegyen a hátizsákom, és odarepülve megtapasztaljam, miről is van szó?
 
Nagy társasággal? jó sok piával felszerelkezve?
Simán!...aztán haccójon az "Ice, Ice, Baby!"